Het Pluimveemuseum

Een kip sprak tot het ei:
‘Wie was er eerder ik of jij?’
De wijsbegeerte mag misschien op deze vraag geen antwoord zien,
maar ik heb, wat men ook mag zeggen, nooit een ei een kip zien leggen! 

In het Pluimveemuseum in Barneveld leren stadse kinderen waar een ei vandaan komt. ‘Het zal je misschien verbazen, maar veel kinderen uit de stad hebben echt geen idee,’ vertelt Cees Schellink vrijwilliger bij het Pluimveemuseum. Het museum richt zich overigens niet alleen op het ei. Ook de ontwikkeling van de bedrijfspluimveehouderij komt ruim aan bod. 

De Barnevelder

Een paar fanatieke keuterboeren maakten van Barneveld het middelpunt van de Nederlandse pluimveehouderij. Rond 1900 begonnen zij zich steeds meer te concentreren op de kip als bron van inkomsten. Door het kruisen van verschillende kippenrassen wisten zij een nieuw soort kip te realiseren: De Barnevelder. Een kip die wel 50 eieren per jaar kon leggen.

De Barnevelder is inmiddels een hobby-kip. De industriekippen van nu leggen ongeveer 300 eieren per jaar. ‘Van kippenhok tot pluimvee-industrie’ is de naam van een enorme grafiek die met een rode lijn het aantal leghennen visualiseert. In 2001 is de rode lijn op haar hoogtepunt met een afzet van 30 miljoen leghennen, direct gevolgd door een flinke daling naar 24 miljoen. ‘In 2003 brak de vogelgriep uit,’ verklaart Schelling. ‘Er zijn toen enorm veel kippen geruimd.’

 Vogelgriep

De vogelgriep had ook zijn uitwerking op de bezoekersaantallen van het museum. Het museum ontvangt per jaar gemiddeld 22.000 bezoekers. In 2003 was dat bezoekersaantal gehalveerd. ‘Dat was trouwens niet alleen met de vogelgriep het geval. Ook toen de mond-en-klauwzeer (MKZ) uitbrak liep ons bezoekers aantal sterk terug. Onwetendheid maakt bang,’ stelt Schelling.

Een bezoek aan het pluimveemuseum neemt in ieder geval veel kippen-onwetendheid weg. Je ziet de broedmachine zich ontwikkelen tot de broedmachine die hij nu is. Onder een warmtelamp lopen pas uitgekomen kuikens piepend doorelkaar heen. In de hoendertuin kunnen oudhollandse kippenrassen worden bewonderd. Kende jij de Nederlandse baardkuifhoender al?

De haan

De haan wordt in het museum wel een beetje tekort gedaan. Het is de kip die centraal staat. Aan hanen heb je dan ook niet veel in de pluimvee-industrie. Een enkel haantje staat een prachttoekomst te wachten: zoveel mogelijk kippen bezwangeren, maar het overgrote deel leeft niet lang. In broederijen worden haantjes gedood en gebruikt als voer voor roofdieren in dierentuinen. Wat een broederij precies doet is te zien in deze aflevering van Het Klokhuis, die in de filmhoek van het museum wordt afgespeeld.

Helemaal vergeten wordt de haan niet. ‘Met de haan aan tafel’ is de naam van de wisselcollectie die tot 2 november in het museum te bewonderen is. Originele hanenserviezen en Italiaanse hanenwijnkannen  staan op tafels en in vitrine-kasten uitgestald. De verzamelstukken zijn afkomstig van de Belgische vereniging Les Amis de le Mère Poule (De Vrienden van Moeder Kip). De verzamelstukken zijn afkomstig van de grootste porseleinfabrieken ter wereld. Misschien herken je nog wel iets van je oma’s servies terug.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: