Eiercrisis

De eierprijzen stijgen. ‘Wij als consument merken daar nu nog weinig van, maar dat zal op den duur veranderen,’ aldus Ernest Bokkers van de Algemene Nederlandse Vereniging van Eierhandelaren (ANEVEI).  

Oorzaak

De belangrijkste oorzaak is het verdwijnen van de legbatterij uit de pluimveehouderij. Sinds 1 januari 2012 zijn legbatterijen in de pluimveehouderij verboden. Kippenboeren weten als sinds 1999 dat dit verbod er zou komen. Toch zijn veel kippenboeren niet op tijd begonnen met het omschakelen van hun stallen. ‘Stel je had net een nieuwe legbatterij in 1998 aangeschaft, dan moet de wet je voldoende tijd geven om je investering terug te verdienen,’ verklaart Bokkers.

Gevolg

De European Egg Processors Association (EEPA) laat op haar website weten extreem bezorgt te zijn over de huidige marktsituatie. De productie van eieren is afgenomen met 10 tot 15 procent, wat gelijk staat aan 200 miljoen eieren per week. De vraag naar eieren is met Pasen in het vooruitzicht extra groot. EEPA verwacht lege schappen in de supermarkt: ‘eiercrisis’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: