Wie verstaat er Kips? Ik!!

Nèh, éh, owh, eairth, heh. Baby’s kunnen niet praten. Met verschillende klanken geven zij aan wat ze willen. Er zijn mensen die hele studies hebben verricht naar babytaal. De verwende mensenkindjes mogen niets tekort komen. Kippen kunnen ook niet praten. Met verschillende klanken geven zij aan wat zij willen, maar niemand lijkt naar ze te luisteren.

Youp van ’t Hek weet het mooi te verwoorden in zijn column: Wie verstaat er KipsLegbatterijkippen die schreeuwen of de radio uit mag, maar de boer die de radio juist nog harder zet om hun geschreeuw te overheersen. De kippen zijn gedwongen te luisteren naar het radionieuws. Nieuws over onverdoofd slachten.

‘Een ruggenprikje,’ jammerden de kippen zo hard dat de varkens het konden horen, ‘een ruggenprikje! Lazer op met je tuttige ruggenprikje.’ 

Als kippen konden praten zou de wereld er heel anders uitzien. De viertenige zouden met zijn allen naar het Malieveld gaan. Spandoeken bedrukken met teksten als: ‘Baas over eigen ei’ of ‘Wij vragen kiesrecht kip’. Er zijn meer kippen dan mensen in Nederland. De sprekende kip zou een heuse bedreiging zijn voor het Nederlandse volk. Wilders zou als hij slim was de knuppel in het hoenderhok gooien. Het blonde haantje, zou door de kippen te steunen, het wel eens tot president kunnen schoppen. Tot zover mijn fantasie over pratende kippen.

Kippen kunnen niet praten. Met verschillende klanken geven zij aan wat zij willen, maar niemand lijkt naar ze te luisteren. Tijd om daar verandering in te brengen. Monique Bestman (Louis Bolk Instituut), Marko Ruis (Livestock Research WUR), Koos van Middelkoop en Jos Heijmans (GD), schreven samen het boek Kipsignalen. ‘Beter kijken naar kippen en inspelen op signalen kan de bedrijfsvoering immers aanzienlijk verbeteren.’ Natuurlijk is het ook voor de niet-kippenhouder interessant om iets van de verschillende kippenklanken te beluisteren.

Hieronder enkele kippenklanken, omdat de uitleg in het Duits is heb ik mijn best gedaan deze kort in het Nederlands samen te vatten. Ter voorbereiding: Kip = die Glucke.

 • Geluid 1: In het eerste deel van het geluidsfragment hoor je een kuiken dat met de moeder communiceert alvorens het uit het ei kruipt. In het tweede deel hoor je een kuiken dat onder een broedmachine uit het ei kruipt. Deze laatste piept vaker en harder.
 • Geluid 2: Een kuiken zonder moeder. Een groter kuiken zonder moeder, dat zijn moeder denkt te horen.
 • Geluid 3: Een opgewonden kuiken. Het kuikenbeestje ontdekt nieuwe dingen en piept enthousiast.
 • Geluid 4: Een ouder kuiken in een garage opgesloten en wil er uit. Moederkip die herkenbaar maakt waar ze zich bevindt. Gevolgd door een moederkip met een sterke drang een ei te leggen.
 • Geluid 5: Zodra het gevaar geweken is komen de emoties los. De kip zet het op een hard gekakel.
 • Geluid 6: Kippen die door mensen gepakt worden. Eerst zetten ze het op een hard geschreeuw, dan geven ze zich over.
 • Geluid 7: Een boze broedse kip. De eerste keer dat moederkip en kuiken elkaar zien.
 • Geluid 8: Begin is lok geluid. Aan het eind hoor je het waarschuwingsgeluid. Nu moeten de kleine kuikens heel snel bij hun moeder komen.
 • Geluid 9: Als een andere diersoort te dicht bij de kip in de buurt komt. De kip zet dan haar kraag op en maakt het volgende geluid.
 • Geluid 10: Dit is het geluid wat je hoort wanneer de haan de kip probeert te versieren.
 • Geluid 11: De haan heeft de kip besprongen.
 • Geluid 12: De haan heeft zijn daad verricht en kukelt van blijdschap.

Dit waren de twaalf belangrijkste kippenklanken. Ik hoop dat je je hebt verbaasd over de diversiteit aan klanken. De volgende keer dat je een kip zult horen tokken, zul je begrijpen wat zij jouw probeert te zeggen. Misschien ben je nu zelfs wel instaat wat terug te tokken. In dat geval kun je Kips aan je rijtje bijzondere talen toevoegen. Gefeliciteerd!

(Ik versta dus Kips, geen Duits. Aanvullingen en verbeteringen welkom!)

Advertenties
3 reacties
 1. Arjan zei:

  Een erg interessant en inspirerend stukje blog. Vanaf nu zoek ik vaker contact met de kip.

 2. Aanvulling Geluid 12: De haan is in extase en maakt luide geluiden naar de andere kippen.

 3. Sven zei:

  Prachtig stukje ! Ik kijk nu heel anders naar de taal van mijn toompje scharrelaars.
  Heb zelf verschillende dieren uit de industriële kippenkwekerij aangekocht.
  In het begin zien ze er echt niet uit, maar ze veranderen zo snel !
  Met veel voldoening en een vers eitje als beloning 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: