Rita Verdonk en de kippeneieren

Bron: RTL Nieuws

Bron: RTL Nieuws

Kay van de Linde werkte van 2006 tot en met 2008 als spindokter voor oud VVD-minister en Trots op Nederland oprichtster: Rita Verdonk. Het is Van de Linde aan wie Verdonk haar ijzersterke imago heeft te danken. Hij wist Verdonk steeds op het juiste moment te positioneren. De fotografen kregen de beste plekken. Verdonk kreeg een kistje om op te staan.

Dat Van de Linde slim met de pers weet om te gaan bewijst het volgende verhaal. We gaan terug in de tijd. Naar het jaar 2006. Het jaar dat Verdonk en Rutte strijden om het VVD- lijsttrekkerschap.

Er was een mediastilte ingesteld. Verdonk en Rutte mochten de pers niet te woord staan. Verdonk ging erg goed in de peilingen. RTL Nieuws wilde daarover graag een reactie van Verdonk en belde met haar spindokter. Van de Linde wees op de mediastilte. De cameraploeg drong aan. Van de Linde liet doorschemeren dat Verdonk elke dag om twee uur de eieren uit haar kippenhok haalde. ‘Als jullie bij de schutting gaan staan, dan is er een kans dat jullie haar kunnen spreken.’ De cameraploeg haasten zich naar het huis van Verdonk.
Ondertussen belde Van de Linde met Verdonk. Of zij om twee uur de eieren uit het kippenhok wilde halen. Een cameraploeg zou haar bij de schutting opwachten. Met net geraapte eitjes, zou dit mooie menselijke beelden opleveren. Het zou Verdonks zachte kant ten goede komen.
Zo gezegd zo gedaan. Om twee uur haalt Verdonk de eieren uit het kippenhok. Een cameraploeg bij de schutting roept haar. ‘‘Verrast’’ loopt Verdonk hen tegemoet. De cameraman schiet mooie plaatjes. Verdonk in haar dagelijkse kloffie, haar handen liefelijk om de breekbare kippeneitjes gevouwen. Verdonk vertelt hoe blij ze is met de voorlopige peilingen. Het kan haast niet anders dan een vrolijk televisie-item worden.
Later die dag wordt Van de Linde weer gebeld. Het is de cameraploeg van RTL Nieuws. ‘De cameraman was zo zenuwachtig. Hij is vergeten op REC. te drukken. Is er een kans dat Rita vandaag nog een keer de eieren uit het hok haalt?’
Van de Linde belt nogmaals met Verdonk. Of ze over een uur misschien nog een keer de eieren kan rapen. Verdonk legt de eieren braaf terug in het kippenhok. Hetzelfde riedeltje volgt: De ‘‘veraste’’ Rita, die teder de eitjes vast houdt, terwijl ze de cameraploeg te woord staat. De camera loopt.

Verdonk zat dus in het nieuws. Het is niemand opgevallen dat dit allemaal vooropgezet spel was. Waarschijnlijk dacht je zelfs: ‘Goh wat is die Rita toch eigenlijk een sympathiek mens.’ Het interessant om te weten hoe spindokters te werk gaan. Hoe de kippeneieren gebruikt werden om een menselijk beeld van ‘‘ijzeren Rita’’ neer te zetten.

Uiteindelijk hebben de kippeneieren Verdonk niet tot een overwinning gebracht. Ze verloor het partijleiderschap op een haar na. Rutte kreeg 51 procent van de stemmen en Verdonk 46 procent. Verdonk besloot haar eigen partij te beginnen. Iets wat Van de Linde afraadde. Verdonk was eigenwijs met alle gevolgen van dien.

Bron: Kay van de Linde tijdens hoorcollege op HU. 13-10-2011.

Advertenties
1 reactie
  1. Het is mij nog niet gelukt het betreffende televisie-item van RTL Nieuws te vinden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: