Kipnuggets: Nuggets met een restje kip

Stacey Irvine (17) eet al vijftien jaar lang niets anders dan kipnuggets. Sinds ze 2 jaar is en haar moeder haar meenam naar McDonald’s is ze verslaafd aan de snack. Met alle gevolgen van dien, want de nuggets waren Stacey bijna fataal geworden. Bron

De 36-jarige Michael Wilks ziet voorlopig geen kipnuggets meer. De Amerikaan presteerde het om vorige week een manager van een McDonalds in Canton neer te schieten. Bron

Een Amerikaanse vrouw zag wel brood in een kipnugget van fastfoodketen McDonald’s, die een bijzondere gelijkenis vertoonde met oud-president George Washington. En terecht: het stukje kip heeft maar liefst 8100 dollar opgebracht op eBay. Bron

Kipnuggets zijn vaak in het nieuws. Kip is dan ook het meest gegeten stukje vlees. Een Nederlander eet gedurende zijn leven zo’n 490 kippen per jaar.  Dat berekende de Nederlandse vegetariërsbond. Hoeveel van die 490 kippen per jaar, tot kipnuggets omgesmolten worden, is niet bekend. Wat wel bekend is vind je in dit artikel over kipnuggets.

Kipnugget anatomie

Kipnugget zijn er, zoals uit één van de nieuwsfragmenten al bleek, in vele soorten en maten. De kipnuggets van de grote fastfoodketens zijn vaak samengesteld uit een pasta van kippenvlees en kippenhuid. Zo’n een vleespasta ziet er niet erg smakelijk uit. Bekijk dit fragment maar eens uit Jamie Oliver’s “Food Revolution”:

We graven nog iets dieper. Wat zit er nu precies in die kippenpasta? Wordt er speciaal een kipnugget-kip gefokt. Een kip die heerlijk kippenvlees en kippenhuid oplevert. Zeer geschikt om kipnuggets van te maken? Nee: de kipnuggets worden gemaakt van restproducten uit de vleesindustrie, oftewel spuitvlees (Separatorvlees). De restjes vlees die op de kippenbotten achterblijft. Deze vleesresten worden met een hoge druk van de botten afgespoten (lees: vandaar waarschijnlijk de naam spuitvlees). Al die restjes worden verwerkt tot een pasta: kippenpasta.

Als kipnugget-eter geniet je dus eigenlijk van restafval. Op zich een fijne gedachte dat de vleesindustrie geen vezeltje vlees verspilt. Je kiest er als consument tenslotte zelf voor wat je eet.

De kipnuggets van Mora

De kipnuggets die je in de supermarkt of bij de snackbar koopt, zijn niet van een ”kippenpasta” gemaakt. Tenminste niet die van Mora. De Mora Consumentenservice vertelde mij het volgende over hun kipnuggets. ‘Onze kipnuggets zijn gemaakt fijngesneden kippenvlees. Wij malen het kippenvlees dus niet. De kipnugget bestaat voor 27 procent uit kippenvlees. De overige 73 procent bestaat uit bloem, water en paneermeel.’ Veel kip zit er dus niet in een kipnugget. Eet je alleen kipnuggets en verder geen kippenvlees, dan zal het dus wel even duren voordat je aan die 490 kippen zit (lees: tenzij je naam Stacey Irvine is en je al vijftien jaar niets anders eet dan kipnuggets).

Kipnugget geschiedenis

Bron: Cornell University

De kipnugget is een uitvinding van Robert C. Baker, professor levensmiddelentechnologie op de Cornell-universiteit in New York. Baker ontwikkelde verschillende manieren om vogelvlees te bewerken. Zo kwam hij tot kipnugget. Het bijzondere van dit stukje kippenvlees was dat het in elke mogelijke vorm kon worden gegoten. In het begin (1950) waren de kipnuggets nog niet populair. Dat is nu wel wel anders.

‘Today the nuggets are a staple in grocery stores and fast-food restaurants. “When the nuggets came out in the 1950s, they weren’t too popular,” Baker told The Ithaca Journal in a 2004 interview.’ Bron

Toevoeging 23-03-2012

Wil je weten of de kipnuggets die jij eet van spuitvlees zijn gemaakt, dan kun je dit checken op de achterkant van de verpakking. Het ingrediënt dierlijk eiwit betekent dat het vlees van spuitvlees afkomstig is.

Advertenties
1 reactie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: