De ongewilde haan

Dit blog vergt inlevingsvermogen. Cognitieve- en affectieve empathie. Maak dus eerst het hoofd goed leeg, alvorens je begint met het lezen van de volgende probleemstelling.

Stel: Je bent eigenaar van een kip en een haan. De haan bespringt de kip, meer dan eens, waarop de kip enthousiast begint met het leggen van bevruchte eitjes. Ze is niet meer van haar nest af te slaan. Binnen een paar weken ben je, naast eigenaar van een kip en haan, ook bezitter van tien donzige kuikentjes. Naar mate de kuikens ouder worden beginnen zij zich echter als opstandige pubers te gedragen. Het gaat er alles behalve vriendelijk aan toe. De haantjes vliegen elkaar constant in de veren.

Het houden van meerdere hanen is vragen om problemen. ‘Waar laten jullie het overschot aan haantjes?’ is een populaire vraag op Kippenforum.nl. Hanen zijn egoïstische vogels. Ze houden niet van delen. Als de verhouding kippen en hanen niet in balans is, leidt dat al snel tot gevechten. Voor elk probleem is gelukkig een oplossing. Kippenblog zetten de volgende oplossingen op een rij. 

Haan castratie

Zo kun je je haan laten castreren. De haan wordt dan een kapoen. De haan verliest door de castratie veel van zijn testosteron en wordt een vriendelijker dier. Castratie wordt bij hobby-hanen niet vaak toegepast. De operatie is prijzig en er is een kans dat de haan deze niet overleeft (red. 50 procent). Vaak worden hanen gecastreerd omdat ze dan beter vet te mesten zijn. Een haan zonder gonaden wordt namelijk twee keer zo groot. Je krijgt als het ware een ‘plofhaan’.

Geen haan

De meest effectieve oplossing is nooit aan een haan beginnen. Absolute onthouding van geslachtsverkeer. Niet de meest gezellige oplossing, wat ons brengt bij de volgende oplossing:

Eieren rapen

Leggen je kippen hun eieren op eenzelfde plek en raap je deze tijdig, dan is er geen vuiltje aan de lucht en geen vuiltje in het ei. Sommige mensen vinden het namelijk geen fijne gedachte een bevrucht ei te eten. Kippenpagina.nl schrijft op hun pagina over Het Ei: ‘Zolang een bevrucht ei niet is bebroed, onderscheidt het zich niets van supermarkt eieren. Het bloedvlekje dat men wel eens in eieren aantreft, heeft niets te maken met bevruchting.’

De haan verhuizen

De haan over het hek gooien bij de dichtstbijzijnde kinderboerderij is doeltreffend, maar een verplaatsing van het probleem. Parken en bossen lopen vol met gedumpte huisdieren. Zielig.
Er zijn altijd wel mensen die zich maar wat graag ontfermen over een ongewild dier. Die mensen vind je op Marktplaats onder het kopje ‘Gezocht”. Op het moment zijn het er 32. Of zij het beste met de haantjes voor hebben is natuurlijk ook nog maar de vraag.

Een natuurlijke vijand

In de glastuinbouw wordt natuurlijke plaagbeheersing toegepast. Zo wordt bijvoorbeeld het lieveheersbeestje ingezet om de bladluis te bestrijden. Een eerlijke balans tussen roof- en prooidieren waarbij de mens moedertje natuur een handje helpt.
De bekendste natuurlijke vijand van de kip is Reintje de vos. Een sluwe vos die altijd trek heeft in een klein, dik, sappig kippetje. Maar lust Reintje ook haantjes en hoe voorkom je dat hij zich toch niet aan de kippetjes vergrijpt? 

Advertenties
3 reacties
  1. Laureen zei:

    Ik heb nu 2 hanen als ik die apart zet (bijvoorbeeld 2 kooien met uitloop mogelijkheden naast elkaar, maar waar ze niet bijelkaar kunnen), is dit dan een probleem?

  2. Abby zei:

    Vroeger ook een haan gehad en inderdaad dit probleem gehad. Nu kies ik tegenwoordig voor alleen kippen stuk rustiger en je komt niet met het probleem van meerdere hanen te zitten.

  3. Soete poete zei:

    Ik heb ze op de volkstuin en slacht de hanen die agressief beginnen te worden.Het is heerlijk en eerlijk vlees

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: